Prečo je sušené mäso také drahé?

Možno ste sa už pri pohľade na cenovku sušeného mäsa zamysleli: „To je kúsok mäsa, alebo kúsok zlata?“ A úplne vám rozumieme! Nie sme z tých, ktorí by nad tým mávli rukou. Lenže za každým balíčkom Jerky sa neskrýva len mäso, ale aj množstvo ručnej práce, prémiové suroviny a tiež srdce a poctivosť. V tomto článku vám poodhalíme, prečo Jerky z našej dielne nepatrí medzi najlacnejšie… a prečo si za ním vlastne stojíme.

Mäso, mäso a zase mäso

Aby sme mohli vyrobiť 1 kg hotového Jerky, potrebujeme až 3,4 kg čerstvého mäsa. Nie, naozaj si ho nenechávame „bokom na guláš“, len sa pri sušení z mäsa odparí takmer všetka voda – to, čo zostáva, je kúsok kvalitného proteínu a chuti. Už samotný tento pomer medzi vstupom a výstupom sa zásadne premieta do výslednej ceny.

Vlastné recepty, žiadna chémia

U nás nenájdete žiadne univerzálne zmesi alebo instantné marinády z vrecúška. Každú príchuť ladíme ručne, podľa našich vlastných receptúr. Nechceme ísť cestou chemických konzervantov alebo zvýrazňovačov chuti. A tak namiesto toho staviame na výberové prírodné sójové a worcesterské omáčky a kvalitné korenie.

Ruky máme stále v pohybe

Keď hovoríme, že každý kúsok Jerky prejde našimi rukami, nemyslíme to obrazne. Je to naozaj tak. Každý kúsok mäsa prejde počas výroby niekoľkými krokmi: od očistenia, cez hrubé krájanie a finálne plátkovanie, miešanie s marinádou, ručné ukladanie na sušiace sitá až po samotné balenie. Každý plátok mäsa má za sebou minimálne 7 zastávok v našich rukách a dostáva sa mu láskyplnej ľudskej starostlivosti. Nie sme veľkovýrobňa, kde výrobná linka chrlí tisíce balíčkov denne. Robíme Jerky v malých várkach a s dôrazom na kvalitu.

AII03832 ve střední velikosti DSC08996 ve střední velikosti

Pomaly, ale poctivo

Výroba nie je šprint. Jedna várka Jerky nám zaberie spravidla tri dni. Jeden deň mäso čistíme, krájame a cez noc marinujeme, ďalší deň ho ukladáme na sušiace sitá a cez noc sušíme v sušiarni. A až tretí deň „žneme“ hotové Jerky a balíme ho do sáčkov, ktoré potom nájdete u nás v e-shope.

Náklady, ktoré nie sú vidieť

Výroba Jerky je náročná aj z hľadiska prevádzkových nákladov. Sušiarne a vzduchotechnika bežia dlhé hodiny, mäso musí byť počas celej doby skladované v chladených priestoroch. Energia nie je zadarmo – čo si budeme hovoriť… A pretože pracujeme s mäsom, musíme dodržiavať veľmi prísne hygienické normy. Prevádzka musí byť dokonale čistá, kontrolovaná a bezpečná.

AII04148 ve střední velikosti AII04199 ve střední velikosti

A teraz to hlavné: Prečo to všetko robíme?

Pretože nás to baví. Baví nás vytvárať niečo, za čo sa môžeme postaviť. Baví nás sledovať, ako sa z obyčajného kúska mäsa stane Jerky, na ktoré sme hrdí a ktoré vám zároveň prinesie radosť. A hlavne – vieme, že každý kúsok stojí za to. Je to chutný a plnohodnotná snack na výlet, po cvičení, do práce alebo len tak večer k filmu.

Tak až nabudúce siahnete po našom Jerky, spomeňte si, že to nie je len mäso, ale aj množstvo práce a nadšenia. A že podporujete malú rodinnú firmu, ktorá to s mäsom myslí poctivo. 😊

Pozrite si všetky príchute nášho sušeného mäsa na www.ususil.sk.

Tím Usušil & syn

Logo ususil_transparent FB